top of page
Gezond assortiment van gele voedsel

WAT IS ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE?

Denk jij nu ook: ortho-watte? Ingewikkeld is het niet, hoor! Ik leg het je uit.

Met orthomoleculaire therapie kijk je naar de biochemie in jouw lichaam. Soms raakt die verstoord, waardoor je last kunt krijgen van vermoeidheid, hormonale of darmklachten en andere chronische aandoeningen. 

Dacht jij bij het woord ´orthomoleculair´ ook gelijk aan gezondheid? Yes! Bij orthomoleculaire therapie kijk je welke voedingsstoffen jouw lichaam op dit moment het meeste nodig heeft.

 

Maar dat niet alleen. Ook kijken we hoeveel je beweegt, slaapt, ontspant en lacht. Op basis hiervan geef ik je dan voedingsadvies, maar ook tips op het gebied van leefstijl.

"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding"

Hippocrates, de Griekse grondlegger van de Westerse geneeskunde, zei het al in 1926. Nog steeds eten we meer bewerkte producten dan voeding die je lichaam voedt. Het is dan ook niet gek dat veel mensen last krijgen van darmklachten, een hormonale disbalans of gewrichtsklachten. Hart- en vaatziektes staan in de top 3 van de meest voorkomende ziektes in Nederland. Terwijl dat helemaal niet hoeft!

¨Laat voeding vóór je werken in plaats van tegen je.¨

Voeding is het eerste waar ik naar kijk, omdat daar vaak de meeste winst te behalen is. Tegenwoordig zitten er lang niet meer zoveel voedingsstoffen in de grond. Die kun je dus ook niet uit je voeding halen. Zelfs niet wanneer je één kilo groente per dag eet! Gek eigenlijk, hè? Vandaar dat ik kijk of je lichaam een beetje hulp kan gebruiken van wat supplementen. Denk hierbij aan een multivitamines, omega 3, magnesium of iets specifieks om bijvoorbeeld een bacteriële belasting in je darmen op te ruimen.

Naast voeding en suppletie is algehele leefstijl ook ontzettend belangrijk. Zodoende help ik je om de juiste manier van beweging te vinden, verbeteren we je slaap en zorgen we voor stressreductie.

Wat kun je verwachten van orthomoleculaire therapie?

Wat is het verschil tussen een diëtist, voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut?

Je bent klaar om een gezonde leefstijl aan te gaan, maar voor wie kies je nu precies? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende opleidingen en therapeuten die je kunnen helpen. Hieronder leg ik in het kort uit wat het verschil is tussen een diëtist, orthomoleculair therapeut en gewichtsconsulent.

Diëtisten begeleiden mensen bij het verliezen of aankomen van gewicht. Daarnaast geven ze voedingsadvies aan mensen die chronisch ziek zijn en daardoor anders of aangepast moeten eten. Bijvoorbeeld bij diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, longziekten en nierfalen. Ook adviseren ze over voeding tijdens de zwangerschap, bij voedselallergieën of bij het beoefenen van (top)sport. Een diëtist kan zich specialiseren op een van deze gebieden. Bij een diëtist dacht je waarschijnlijk gelijk aan afvallen. Maar je kunt voor nog veel meer klachten en hulpvragen bij een diëtist terecht. Ze geven deskundig voedingsadvies, afgestemd op jouw behoefte.

Orthomoleculaire therapie valt onder de natuurgeneeskunde en alternatieve zorg. Ortho komt uit het Grieks en betekent gezond, juist of goed en moleculair staat voor moleculen of cellen. Oftewel: gezonde cellen! Dat is ook het streven van een orthomoleculair therapeut. Om met de juiste voedingsstoffen het lichaam zo gezond mogelijk lichaam te maken. Bovendien kijkt een orthomoleculair therapeut altijd met een holistische bril naar je. Zo krijg je niet alleen voedingsadvies, maar wordt ook jouw gehele leefstijl onder de loep genomen.

Wie wil afvallen, kan begeleid worden door een gewichtsconsulent. Die geeft je advies over voeding en beweging. Een gewichtsconsulent begeleidt alleen gezonde cliënten en is niet bevoegd om advies bij medische klachten te geven. Ook houdt een gewichtsconsulent dus geen rekening met optimale voeding, ziektes of aandoeningen.

Bron:

https://www.consumentenbond.nl/gezond-gewicht/hoe-herken-je-een-goede-gewichtsconsulent

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/afvallen-en-dieten/wat-doet-een-dietist

Wat doet een diëtist?

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Wat doet een gewichtsconsulent?

bottom of page