top of page

Wat is PCOS en welke vormen zijn er?

Foto van schrijver: Claire LeeuwClaire Leeuw

Bijgewerkt op: 17 aug 2021

PCOS is een afkorting voor Polycyteus Ovarium Syndroom. Als je dit vertaald naar het Nederlands betekent dit: meerder (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) oftewel meerdere vochtblaasjes aanwezig in de eierstokken.



Bij een normale cyclus ontwikkelen zich in de eerste helft van je menstruatiecyclus follikels in de eierstokken. Door de aanmaak van hormonen groeit er meestal één follikel door totdat deze knapt (eisprong). Dit wordt ook wel het dominante eitje genoemd. Het eitje dwaalt af via de eileider naar de baarmoeder en wordt onderweg wel of niet bevrucht.


Wanneer je last hebt van PCOS blijft de rijping van het dominante eitje uit. Alle follikels groeien een beetje waardoor je uiteindelijk geen eisprong krijgt en dus ook geen menstruatie. Doordat je geen eisprong hebt ben je ook verminderd vruchtbaar maar het is zeker niet zo dat vrouwen met PCOS geen kinderen kunnen krijgen!


Welke vormen van PCOS bestaan er?


We kunnen onderscheid maken in 4 vormen van PCOS namelijk:


  1. PCOS door insulineresistentie (lees blog: PCOS en insulineresistentie)

  2. Post pil PCOS (dus na het stoppen van de pil)

  3. PCOS door ontstekingen

  4. Bijnier PCOS (ook wel de stress PCOS genoemd)

Ik ga ze hieronder in het kort behandelen zodat jij erachter kan komen welke vorm van PCOS jij hebt.


PCOS door insulineresistentie

70% van de vrouwen met PCOS heeft last van insulineresistentie. De diabetesfonds omschrijft insulineresistentie als volgt:


Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker van je bloed in je lichaamscellen komt, om daar gebruikt te worden als energie . Insuline zorgt er daardoor voor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. De insuline werkt dan minder goed. Je bloedsuikergehalte wordt te hoog. Dit is ongezond, Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.


Bij insulineresistentie zijn de cellen in je lichaam minder gevoelig voor insuline wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename, hart- en vaatziektes en in het ergste geval zelf diabetes. Wanneer je te veel insuline aanmaakt dan kan dit effect hebben op je ovulatie en ervoor zorgen dat je eierstokken testosteron gaan aanmaken in plaats van oestrogeen. Zolang je last hebt van insulineresistentie, blijft je PCOS ook in stand.


PCOS door het stoppen met de pil

Ook wel postpill PCOS genoemd. Wanneer je voor een langere periode aan de pil hebt gezeten kan het best zijn dat je lichaam opnieuw moet leren communiceren met alle lijntjes die er door je lichaam heen lopen. De anticonceptie onderdrukt namelijk de eisprong en communicatie van je hormonen. Het is dan ook niet gek als je lichaam maanden of soms zelf jaren nodig heeft om weer een normale cyclus te krijgen. Mocht je dus recent gestopt zijn met de pil en geen insulineresistentie hebben dan kan het goed zijn dat je last hebt van postpill PCOS.


PCOS door chronische ontstekingen

Je bent erachter dat je geen insulineresistentie hebt en je bent al langere tijd van de pil af. Wellicht is er bij jou dan sprake van PCOS door chronische ontstekingen. Wanneer je last hebt van ontstekingen is je lichaam druk bezig om daar de focus op te leggen en dus heeft het geen energie meer over voor je cyclus. Ontstekingen die PCOS kunnen uitlokken zijn:


- Prikkelbare darmsyndroom

- Gewrichtsklachten

- Vaak hoofdpijn of migraines

- Gevolg van roken


En het lijstje kan nog wel door gaan. Wanneer je dus een onbalans in je lichaam voelt kan dat een oorzaak zijn van jouw PCOS klachten.


Bijnier PCOS oftewel PCOS door stress

Wanneer je aan geen van bovenstaande punten voldoet dan heb je waarschijnlijk last van PCOS door stress. Je moet dit zo zien: stress gaat voor alles! Zolang jij stress in je systeem hebt zitten staat jouw lichaam op standje overleven. Jouw lichaam is ontzettend slim en in tijden van stress is er geen ruimte over voor het baren van een kind en dus heb je geen ovulatie. Stress wordt aangestuurd door de hypothalamus-hypofyse-bijnier as. Afgekort heet dit de HPA-as. Dit is een lijntje van jouw brein naar jouw bijnieren maar ook jouw geslachthormonen lopen via deze as. Dit heet de hypothalamus-hypofyse-geslachtshormonen (oftewel de HPA-G as). Maar zoals ik al omschreef gaat stress voor en is er dus geen aandacht meer voor je geslachtshormonen.


Voor alle types zal ik een blog met tips uitwerken met handige tips tegen PCOS.


Bronnen:

 
 
 

Comments


bottom of page