top of page
Foto van schrijverClaire Leeuw

Leaky gut of Lekkende Darm Syndroom

Bijgewerkt op: 2 aug. 2021

Wist je dat een voedselintolerantie vaak hand in hand gaat met een lekkende darm? Een intolerantie wilt zeggen dat je bepaald voedsel niet zo goed kan verdragen. Het zoeken naar waar de intolerantie nu precies vandaan komt kan al een hele speurtocht zijn maar als je er eenmaal achter bent, betekent het dan dat je nooit meer een vette pizza kunt eten? Of nooit meer een bakje yoghurt met verse aardbeien? Gelukkig niet zeg! Ik zal proberen het je zo simpel mogelijk uit te leggen en wat het is en wat je er zelf al aan kunt doen.

Wat is een lekkende darm?

Toen ik dit voor het eerst hoorde had ik echt geen idee wat ik me hierbij moest voorstellen. Het klinkt best heftig namelijk, vind je niet? Een lekkende darm wilt zeggen dat de darmwand zijn soepelheid verliest en het slijmvlies meer doorlaatbaar is dan eigenlijk de bedoeling is. Je darm wordt beschermd door een slijmvlies waar weer allemaal bacteriën op leven (lees: je darmflora) en het slijmvlies heeft een bepaalde mate van doorlaatbaarheid nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Naast dat je veel goede bacteriën in je darmen hebt zitten, kan je ook last hebben van slechte bacteriën. Een aantal slechte bacteriën is niet zo erg maar wanneer deze de overhand gaan krijgen kunnen zij ervoor zorgen dat het slijmvlies in je darmen wordt aangetast en de doorlaatbaarheid dus groter wordt dan je eigenlijk wilt.

De stoffen die je dikke darm opneemt krijgen dan vrij spel om door de barrière van je darm in je bloedbaan terecht te komen. Deze stoffen horen uiteraard niet thuis in je bloed, dus gaat je lichaam antistoffen aanmaken om zich te beschermen tegen de indringers. Als je de doorlaatbaarheid niet aanpakt en de stoffen maar in je bloedbaan blijven komen kan dit op den duur zorgen voor intoleranties maar ook andere aandoeningen zoals:

  • Auto-immuunaandoeningen

  • Hooikoorts

  • Depressie

  • Diarree

  • Gebitsklachten

  • Gewichtstoename

  • Gewrichtspijn

  • Hoofdpijn, migraine

  • Huidklachten

  • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

  • Opgeblazen gevoel

  • Obstipatie

  • Ontstekingen

  • Paniekaanvallen

  • Schildklierproblemen

  • Spastische darm

  • Vermoeidheid

Geen misselijk lijstje dus... En dan te bedenken dat miljoenen mensen hier last van hebben maar zich er helemaal niet bewust van zijn.

Het figuur hieronder laat zien hoe je darm er eigenlijk uit hoort te zien. Aan de rechterkant is te zien dat de doorlaatbaarheid dus veel groter is dan links.



Hoe kom je aan een lekkende darm?

Eigenlijk wilt een lekkende darm zeggen dat de slechte bacteriën te lang de overhand hebben gehad ten opzichte van de goede. Je darmflora daalt in kwaliteit en je voedingspatroon kan hier een van de boosdoeners van zijn. Naast voeding kan ook medicijnen gebruik, geboorte via een kiezersnee, chronische stress, antibiotica of het drinken van veel alcohol effect hebben op de conditie van jouw darmen.

Een oorzaak kan dus zijn dat je teveel suikers eet. De slechte bacteriën zijn dol op suikers dus zolang jij dit eet maak jij ze héél erg blij! Denk bij suikers niet alleen aan gerafineerde tafelsuiker maar ook veel lactose, brood, chips, koekjes, gluten. Eigenlijk al het bewerkte voedsel wat je in de supermarkt kan terug vinden. Om je darm gezond te houden heeft het goede voedingsstoffen nodig en vooral ook veel vezels. Per dag zouden we 30 tot 40 gram vezels moeten eten maar een gemiddelde Nederlander komt meestal niet verder dan 15 en 23 gram per dag wat dus veel te weinig is. Je dikke darm heeft vezels nodig en wanneer je hier structureel te weinig van binnen krijgt kan ook dit een oorzaak zijn van een lekkende darm.

Verder kan een schimmelinfectie of parasieten ook invloed hebben op het milieu in je darmen. Het gist Candida Albicans kan gaan liggen woekeren en je milieu verpesten.

Hoe herken je een lekkende darm?

Het zijn vaak symptomen als obstipatie, diarree, winderigheid een opgeblazen gevoel. Maar ook wanneer je vaak misselijk bent, last hebt van reumatisch klachten, jeuk, eczeem, prikkelbare darm, regelmatig hoofdpijn, koortsig, vaak ziek kunnen tekenen zijn dat je last hebt van een lekkende darm. De link wordt niet snel gelegd omdat het een heel scala aan symptomen met zich mee brengt. Mocht je dus last hebben van vage klachten zoals hierboven omschreven raad ik je aan je darmen eens onder de loep te nemen.

Hoe los je een lekkende darm op?

Kritisch kijken naar wat de oorzaak van het probleem is. Komt het omdat je medicatie slikt of omdat je voedingspatroon te wensen over laat? Let op dat ook hier stress weer een grote boosdoener kan zijn van een slecht milieu in je darmen. Wanneer het om je voeding gaat kan je al heel veel doen door voldoende vezels te eten en te onderzoeken van welke voedingsmiddelen jij nu precies last krijgt. Mocht je bijvoorbeeld heftig reageren op gluten, laat deze dan eens een periode van 2 á 3 maanden weg uit je voeding. Eet veel groente, fruit en gezonde vetten en bouw een gezond milieu op in je darmen. Wanneer je dat een langere periode vol kan houden, je darmen echt rust geeft en goed opbouwt kan je uiteindelijk ook langzaam weer de gluten introduceren in je voedingspatroon.

Een intolerantie wilt dus niet zeggen dat je hier de rest van je leven last van moet hebben. Op zoek gaan naar wat de oorzaak is, deze aanpakken en zorgen je uiteindelijk weer sterke darmen hebt om alles beter te verdragen.

Meer lezen en bronnen:

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page