top of page

Wat is een laaggradige ontsteking?

Bijgewerkt op: 31 okt. 2022

Wist je dat bijna 95% van alle ziektes wordt veroorzaakt door een laaggradige ontsteking? Chronische vermoeidheid, diabetes type 2, burn-out, depressie, frozen shoulder, hernia maar ook het niet kunnen afvallen, kan een teken zijn dat er sprake is van een laaggradige ontsteking in het lichaam.

Een laaggradige ontsteking is een lichte ontsteking die het immuunsysteem continu een beetje actief houdt. Het lichaam zorgt er op deze manier voor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen om te verspreiden.


Hoe ontstaat een laaggradige ontsteking?

De huid, je mond, je darmen en je maag behoren allemaal bij het eerstelijns immuunsysteem. Deze barrières zorgen ervoor dat indringers zoals: virussen, bacteriën en pathogenen geen kans krijgen om naar binnen te komen. Wanneer je eerstelijns immuunsysteem in topconditie is maken deze ziektemakers dus geen schijn van kans! Maar, door onze leefstijl met chronische stress, ongezonde voeding, gifstoffen (denk hierbij ook aan verzorgingsproducten of wasmiddel) staan deze barrière continu een beetje open waardoor het doorlaatbaar wordt.


Een voorbeeld: wanneer je lichaam een stressreactie ervaart gaan de barrières in de darmwand open staan om te zorgen dat je snel beschikking hebt over glucose, natrium en water. Deze ingrediënten heeft je lichaam nodig om voldoende energie te krijgen voor een fight/flight reactie op stress. Kortdurend is dit geen enkele probleem, alleen ervaren wij in de Westerse wereld continu stress. Bij langdurige stress blijven de barrières openstaan en komen, naast glucose, natrium en water, ook andere stoffen in je lichaam terecht.

Het immuunsysteem gaat nu een reactie afgeven om de vreemde stoffen die je lichaam binnen zijn gekomen, op te ruimen. Dit kan een heftige immuunreactie zijn. Dan zorgt je immuunsysteem ervoor dat alles wat binnen komt meteen wordt opgeruimd. Deze reactie gaat vaak gepaard met heftige koorts (je bent dus echt ziek) - of - een milde immuunreactie. Bij een milde immuunreactie gaat je immuunsysteem aan het werk om te zorgen dat de ziekteverwekkers niet worden vermenigvuldigd. Je merkt hier meestal niet direct iets van.


Een heftige immuunreactie is ontzettend duur en je lichaam moet in top conditie zijn om deze reactie te mogen maken. Zo'n heftige immuunreactie moet namelijk op tijd gestopt worden! Gebeurt dit niet, dan kan dit schadelijke gevolgen hebben of zelfs leiden tot de dood.


Jouw immuunsysteem kiest dus altijd een oplossing, passend bij de situatie en zal in de meeste gevallen een milde immuunreactie geven. Dit noemen we dan een laaggradige ontsteking waarbij de ziekteverwekkers dus niet gedood maar alleen worden geremd.

Wat is het effect van een laaggradige ontsteking?

Wanneer je barrières te lang open blijven staan door bijvoorbeeld chronische stress hebben ziekteverwekkers vrijbrief om naar binnen te komen. Het immuunsysteem blijft hierdoor ook continu actief om de boel in toom te houden zodat je niet echt ziek gaat worden. We spreken nu van een chronische ontsteking.


Op lange termijn gaat dit leiden tot klachten zoals chronische vermoeidheid, depressie, burn-out, diabetes, de ziekte van Crohn maar denk ook aan hooikoorts, hoge bloeddruk, PCOS, slaapproblemen, niet kunnen afvallen.


Hoe kom je van een laaggradige ontsteking af?

Zorg ervoor dat de barrières weer sluiten! Dit lukt alleen wanneer je de oorzaak van het probleem weg neemt. De hoeveelheid stress die we ervaren, voeding die we tot ons nemen, voldoende slapen, bewegen, zijn allemaal pijlers die je kunt inzetten om het immuunsysteem weer tot rust te brengen.


Een andere belangrijke rol die hierbij speelt is de verhouding gezonde vetzuren in je lichaam. Een van de grote boosdoeners van laaggradige ontsteking is het eten van ongezonde vetzuren (omega 6). Dit zijn vetzuren die ontstekingsbevorderend werken en je met name terug vindt in plantaardige oliën zoals: zonnebloemolie, raapzaadolie, koolzaadolie. Al deze oliën worden gebruikt in de bewerkte producten uit de supermarkt.

Omega 3 vetzuren daarentegen werkt dan juist weer ontstekingsremmend! Omega 3 vetzuren is ontzettend gezond en vind je terug in vette vis zoals makreel, forel, paling en haring. 2 á 3x per week vette vis op het menu zorgt dus voor vermindering van laaggradige ontstekingen!

Met een vetzuren test die je via mijn health check pakket kunt afnemen krijg je inzicht in de verhouding omega 3 en omega 6 in jouw bloed is. Aan de hand van deze uitslag kunnen we gericht te werk gaan met leefstijlinterventies om de vetzuurbalans in jouw lichaam te herstellen zodat jij de laaggradige ontsteking bij de kern kan aanpakken.


Wil je meer weten over deze test?

Plan dan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek in.


Referentie: de informatie uit dit artikel komt grotendeels uit de college's van F.A.J. Muskiet & Leo Pruimboom - kPNI opleiding.
90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page